Časti študentov sa nepozdáva dohoda s J. Richterom, chcú ísť do ulíc

01.11.2012 Bratislava

Bratislava 31. októbra (TASR) - Niektorým študentom sa nepáči kompromis o výške odvodov z práce na dohodu, ktorý od ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) prijala Študentská rada vysokých škôl (ŠRVS).

Podľa nej majú študenti od budúceho roka platiť vyššie odvody 29,8 percenta až od sumy 155 eur. Interný doktorand z nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Ľubomír Tongeľ rozbehol petíciu, ktorou chce dosiahnuť zachovanie súčasného stavu. Na koniec novembra plánuje zorganizovať protest v Nitre, Bratislave a v Košiciach.

"Študentom sa to nepáči, lebo každý, koho učím, niekde pracuje a zarába viac ako 155 eur," povedal pre TASR s tým, že členovia študentskej rady sa pri rokovaní s vládou nechali oklamať. Tongeľ tvrdí, že pod petíciou je za týždeň asi 10.000 podpisov. Zatiaľ sa pod ňu okrem študentov z UKF podpísali aj vysokoškoláci z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a petícia sa podľa neho rozbieha aj na Žilinskej univerzite.

Študentská rada vysokých škôl pôvodne kvôli zvýšeniu odvodov chystala protest na 23. októbra. Po sérií rokovaní s ministrami školstva a práce napokon prijala spomínaný kompromis a namiesto protestov zorganizovala diskusie so študentmi v Košiciach a Bratislave.
 

Vyberte región